Tips illustreren

Tekenen is een hobby van veel mensen. Het geeft plezier. Het is een rustmomentje in het dagelijks leven. Je kunt jouw creativiteit erin kwijt. Tegenwoordig zie je veel vaker digitale illustraties voorbij komen. Illustreren in een grafisch programma is een stuk technischer dan met de hand tekenen. Je moet niet alleen weten hoe jij bepaalde voorwerpen tekent. Je moet ook weten hoe het programma precies werkt en dat maakt digitaal illustreren lastig. In deze blog geef ik jou vijf tips om te beginnen met illustreren.

Een grafisch programma leren kennen kost tijd. Het liefste wil je natuurlijk zo snel mogelijk het grafische programma kennen om mooie illustraties te ontwerpen, maar het is ook belangrijk om verschillende tools goed onder de knie te krijgen en technische specificaties te weten. Hier vind je de Basiscursus Illustrator die jou helpt om te leren illustreren. Hieronder lees je alvast een aantal tips die jou helpen om een begin te maken met illustreren:

Tips om te illustreren.

Tip 1 – Maak gebruik van een kleurenpalet.

Als jij illustraties gaat ontwerpen, is het belangrijk om gebruik te maken van een kleurenpalet. Hierdoor komen de illustraties mooi met elkaar overeen. Dit zal je terug zien wanneer je de illustraties op social media publiceert of in jouw portfolio zet.

Tip 2 – De technische specificaties voor het aanmaken van een document.

Als je werkt met een grafisch programma, krijg je te maken met pixels en kleurruimtes. Het is belangrijk dat jij jouw illustratie op de juiste manier aanmaakt en opslaat. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar welk doeleinde jij hebt met de illustratie. Wil je het bijvoorbeeld laten drukken of liever plaatsen op social media?

Tip 3 – Neem de tijd om de verschillende tools binnen het programma goed te leren kennen.

Om optimaal gebruik te maken van het programma waar jij mee werkt, is het belangrijk om de tijd te nemen om alle tools te leren kennen. Een programma waar je onwijs veel tools hebt en uitgebreide illustraties kunt ontwerpen, is Adobe Illustrator. Je kunt op verschillende manieren binnen dit programma gaan illustreren. Zo kun jij een manier vinden die past bij jouw tekenstijl.

Tip 4 – Blijven oefenen!

Het is belangrijk om te blijven oefenen. Alleen dan word je steeds beter in het ontwerpen van illustraties. Door continu te werken met het grafische programma, leer je het programma ook steeds beter kennen en bepaalde technieken onder de knie te krijgen.

Tip 5 – Begin met het maken van een schets.

Om een begin te maken met illustreren en te leren werken met verschillende tools, kan het helpen om een schets te maken op papier en deze vervolgens als afbeelding in het grafische programma te zetten. Vervolgens kun je deze schets overtrekken en kun je dus leren werken met tools om verschillende elementen te creƫren.

Wil jij leren illustreren? Volg dan de Basiscursus Illustrator waarin jij stap voor stap kennismaakt met de wereld van digitaal illustreren. Binnen deze cursus ga jij een begin maken met illustreren en leer jij het programma Adobe Illustrator kennen. Wil jij dus serieus aan de slag gaan met het ontwerpen van digitale illustraties? Lees dan hier meer informatie over de Basiscursus Illustrator.

Vind jij het leuk om (digitaal) te illustreren? Laat hieronder in de reactie weten wat jij graag ontwerpt👇